Het perfecte gezin bestaat niet!

Perfect gezin

Als ouders gunnen we ons gezin het beste. En om dat te bereiken doen we ook ontzettend ons best. En toch kijk je soms aan het einde van een lange dag om je heen, zie je je puber op de bank liggen met z’n telefoon, de wasmand die uitpuilt, je jongste kind die tegen je schreeuwt dat jij ‘ALTIJD STOM DOET!’ en is je partner in geen velden of wegen te bekennen. Waar ging het mis en hoe doen die andere gezinnen het waar het ‘altijd gezellig’ is?!

Een bekend Hollands spreekwoord zegt: ‘Het gras is altijd groener aan de andere kant van de heuvel.’ En inmiddels weten we waarom: dat gras is nepgras! Als je kijkt naar wat anderen hebben, is het makkelijk om te denken dat je zelf niks hebt. Of dat het niet goed genoeg is. Dat is jammer want zo kun je jezelf enorm naar beneden halen en jaloers worden op anderen terwijl dit helemaal niet nodig is. Ieder gezin heeft z’n onvolkomenheden, ruzies, geheimen en moeilijk periodes. Het enige verschil is hoe je daar als gezin mee omgaat.

Er zijn een paar ingrediënten die het gezin kunnen helpen om positiever met elkaar te communiceren.

Luisteren naar elkaar

Het begin van elke goede communicatie. Natuurlijk wil je iets zeggen, maar een echt gesprek is er pas wanneer je ook echt luistert. Maak als gezin de afspraak dat er naar elkaar geluisterd wordt en ook wat luisteren dan betekent (uit laten praten, erkennen wat die ander heeft gezegd en dan pas reageren). Best moeilijk in het begin maar een misschien wel het meest belangrijke cadeau dat je elkaar kunt geven.

Elkaars verschillen respecteren

Het feit dat jullie een gezin vormen, wil niet zeggen dat jullie hetzelfde zijn. Ieder gezinslid is een individu met eigen wensen, meningen en motivaties. Probeer daarom, zeker als ouder, de ander de ruimte te geven een andere mening te hebben of iets op een andere manier aan te pakken. Vraag waarom de ander dat zo doet of denkt. Daarna kun je gaan zoeken naar jullie overeenkomsten waarmee je het probleem kunt oplossen.

Elkaar de ruimte geven

Hoe groter het gezin, hoe meer je soms op elkaars lip zit. Daaruit ontstaan makkelijk conflicten. Het is dus belangrijk om elkaar ruimte te gunnen en ook elkaars privacy daarin te respecteren. Ga niet zomaar iemands kamer in zonder toestemming. Respecteer elkaars bezittingen zoals je dat ook zou doen bij een vreemde. Als iemand aangeeft even alleen te willen zijn, biedt dan ook die mogelijkheid en spreek af waar en wanneer jullie daarna met elkaar kunnen praten. En op de deur rammen van toilet of badkamer werkt ook niet mee aan de rust in huis. Maak samen afspraken over het gebruik van de gezamenlijke ruimtes in huis en in welke mate je daarin jezelf mag afzonderen.

Vind je het als gezin moeilijk een manier te vinden om goed samen te leven en te communiceren? Dat begrijpen we en we staan dan ook graag voor je klaar als je hier eens met ons over wilt praten. Neem contact op voor een afspraak.