Groot of klein; je gezin is waar je thuis komt.

Groot of klein; je gezin is waar je thuis komt.

Niet alleen Moederdag wordt deze maand gevierd, op 15 mei is het ook nog eens de Dag van het Gezin. Minder bekend, maar daarom niet minder leuk. Waarom bestaat deze dag en wat kunnen jullie als gezin ermee doen?


Het traditionele gezin als maatschappelijk doel

Het idee van ‘het gezin als hoeksteen van de samenleving’ komt uit de 19e eeuw. Arbeiders richtten vakbonden op om duidelijk te maken dat zij hun rol als kostwinner van het gezin alleen konden nemen met beter loon en betere werkomstandigheden. Het traditionele gezin (vader, moeder en een hele schare kinderen) werd gezien als het ultieme maatschappelijke doel. Daar kwam in de jaren 60 van de vorige eeuw echter verandering in. Vrouwen gingen vaker werken, werden financieel onafhankelijk en hoefden dus niet meer uit pure noodzaak bij hun man te blijven. Vele huwelijken eindigden in echtscheiding. 


Dag van het Gezin

Inmiddels is ‘het gezin’ een redelijk ruim begrip geworden. Van de 2.615.000 kinderen in Nederland, hebben 1.563.000 kinderen ouders die getrouwd zijn. De overige 1.052.000 kinderen hebben ouders die alleenstaand zijn of samenwonen maar niet getrouwd zijn. Toch zijn dat zeker ook gezinnen. In 1989 riepen de Verenigde Naties 15 mei uit als de Dag van het Gezin. Ze willen daarmee stilstaan bij belangrijke wereldwijde ontwikkelingen en onderwerpen die invloed hebben op gezinnen.


Hoe gaat het met jullie gezin?

Dat hoeven jullie thuis natuurlijk niet te doen. Toch is de Dag van het Gezin een goed moment om eens even stil te staan bij jullie gezin. Hoe gaat het met ieder gezinslid en voelen jullie je ook echt met elkaar verbonden? Besteden jullie voldoende tijd samen en heeft iedereen het gevoel gelijkwaardig aan elkaar te zijn? Krijgt iedereen in het gezin voldoende ruimte om zichzelf te zijn en zijn of haar verhaal te delen? Misschien wel en dat is dat een goede reden om dat de 15e samen te vieren. Maar anders is het ook een goed moment om eens het gesprek met elkaar aan te gaan en van elkaar te horen wat er misschien beter kan.


Trots en gelukkig

Soms is het hard werken en soms is het samen hard genieten. Maar of je nu één ouder met één kind bent, het traditionele gezin vertegenwoordigt, of onderdeel bent van een samengesteld gezin, je gezin is waar je thuis komt. Ieder gezin verdient het om trots en gelukkig te zijn.