Seks en verliefdheid bij pubers

Seks en verliefdheid bij pubers

Op een dag komt je zoon of dochter thuis met een grote zuigzoen in zijn of haar nek. Het duurt even voor het tot je doordringt: je kind is geen klein kind meer en is begonnen met de eerste experimenten op het gebied van liefde en seks. Wat doe je? Wat zeg je? Negeer je het of koop je direct een grootverpakking condooms voor de zekerheid? 
 

Het is even wennen

Natuurlijk weet je als ouder dat je kind op een bepaald moment zich ook op seksueel vlak zal ontwikkelen. Toch is het, op het moment dat je beseft dat dat moment is aangebroken, best even een schok. Dat is volkomen normaal want het betekent dat je het beeld dat je had van je kleine meisje of jongetje moet veranderen. Dat kost even tijd. Maar vervolgens is het wel belangrijk dat je ook in deze fase je kind op de juiste manier ondersteund. Omdat op het onderwerp ‘seks’ nog steeds voor veel mensen een taboe rust, vinden we dat niet altijd makkelijk.
 

Een goed gesprek is vaak geen optie

Een belangrijk punt om te beseffen is dat jouw zoon of dochter op deze leeftijd waarschijnlijk ook absoluut geen zin heeft om dit onderwerp met jóu te bespreken. Er even lekker met een koekje en een kop thee voor gaan zitten is dus voor de meeste pubers geen optie. Toch wil je graag dat je kind op een veilige en prettige manier om leert te gaan met zijn of haar seksuele gevoelens. Hoe pak je dat nu handig aan?

Ieder kind is anders dus er zijn natuurlijk kinderen die thuis heel open vertellen wanneer ze voor het eerst gezoend hebben of seks hebben gehad. Maar de meeste kinderen van 15 jaar of ouder zullen hier waarschijnlijk niet zelf over beginnen. Wanneer je als ouder vermoedt dat je kind seksueel actief begint te worden, is het handig hier je kind niet mee te overvallen. Hou het luchtig.
 

Neem verliefdheid serieus

Daarnaast is het goed om te beseffen dat verliefdheid voor een puber ongelooflijk intens is. Kun je jouw eigen eerste verliefdheid nog herinneren. Dan weet je misschien ook nog hoe onbeschrijfelijk beschamend het was wanneer volwassenen hier grappen over maakten. Bespaar je kind dus die vernedering en neem de verliefdheid serieus. Zonder er al te veel woorden aan vuil te maken, kun je je kind laten weten hoe blij je bent voor hem of haar. Mocht het uitgaan, probeer dan niet te troosten met zinnen als: ‘ah joh, het was maar kalverliefde’ of ‘je hebt nog je hele leven om verliefd te zijn’. Probeer te steunen als je kind hier behoefte aan heeft en stel liever een vraag en luister naar antwoord voor je reageert.
 

Prioriteit 1: veilig vrijen!

Het is natuurlijk belangrijk dat je zoon of dochter weet wat de consequenties van onveilige seks zijn. Ongewenste zwangerschappen en geslachtsziekten komen helaas nog regelmatig voor. Misschien heb je dit allang met je kind besproken op jongere leeftijd maar als je dat lastig vond kan je het onderwerp misschien hebben vermeden. Om er voor beide partijen geen ongemakkelijk gesprek van te maken kun je er ook voor kiezen wat informatiefolders over dit onderwerp aan je kinderen te geven. Laat weten dat ze altijd bij je terecht kunnen als ze vragen hebben en dat je ze dan ook serieus zult nemen. Zorg dat er condooms in huis zijn en laat ze weten waar die liggen. Ook als je puber volkomen afwijzend reageert op deze goedbedoelde hulp, zullen ze er op het ‘moment suprême’ misschien toch dankbaar gebruik van maken.
 

Eerst kloppen voor je binnenkomt

Ook misschien ongemakkelijk maar de kans dat je kind experimenteert met masturberen rond deze leeftijd is ook heel groot. Respecteer hun privacy hierin zoals jij dat ook van hen verwacht. Vanaf nu dus kloppen voor je zomaar hun slaapkamer of de badkamer inloopt.