Pubers: alles wat niet mag is extra aantrekkelijk

Pubers: alles wat niet mag is extra aantrekkelijk

Zodra een kind in de puberteit terecht komt is jouw grip als ouder ineens nog maar heel klein. Je kunt eigenlijk alleen maar hopen dat je ze in de jaren ervoor sterk genoeg hebt gemaakt om gevaarlijke verleidingen te weerstaan. Want pubers en verleidingen is als een mot bij een vlam: het is onweerstaanbaar en aantrekkelijk maar het kan snel verkeerd gaan. Stiekem een biertje drinken, met wat foute vrienden snacks stelen bij de benzinepomp of toch seks hebben zonder condoom want ach.... Hoe weet je of jouw kind voldoende weerstand weet te bieden?
 

Een nieuwe levensfase

Het puberbrein werkt anders dan dat van een volwassene. Ze kunnen minder goed de gevolgen van hun keuzes overzien aangezien ze vooral in het hier en nu leven. Ook zijn hun emoties vaak erg wisselvallig en soms ook moeilijk in bedwang te houden. Ook zijn ze in een levensfase gekomen waarin ze echt los willen komen van hun ouders. Ze zijn meer gefocust op hun omgeving en leeftijdsgenoten. Verleidingen die eigenlijk niet mogen of niet gezond zijn en waarvan volwassenen graag zeggen: ‘dat mag niet’, zijn extra aantrekkelijk voor een puber. 
 

Voordelen, nadelen en gevolgen

Verbieden is dus niet de juiste oplossing! Je kunt een tiener beter helpen bij het maken van keuzes door met ze te praten over de voor- en nadelen en ook wat de gevolgen zijn van bepaalde keuzes. Laat ze vervolgens zelf hun eigen keus maken en die gevolgen ervaren. Zowel de positieve als de negatieve. Dat vergt een enorme inspanning van een ouder maar het zal uiteindelijk het beste werken. 
 

Inzicht en zelfvertrouwen

Het gesprek voeren aan de ene kant en de eigen ervaring aan de andere kant leert ze inzicht in zichzelf te krijgen. Wie ben ik, wat wil ik wel en wat niet, hoe handel ik en wat brengt me dat?Dit soort inzicht bouwt zelfvertrouwen op en maakt het maken van keuzes makkelijker. Een puber met zelfkennis kan op basis hiervan betere keuzes maken. Ook voor een ouder is dat een geruststellende gedachte.

Ontdek je dat jouw kind toch gevoelig blijkt voor gevaarlijke verleidingen en keuzes maakt die kunnen leiden tot verslavingen of andere problemen, wordt dan niet boos maar biedt hulp en een luisterend oor. Neem ook gerust contact met ons op voor advies.