Zwangerschap: de feiten, mythen en goedbedoelde adviezen.

feiten en mythen

 

Zodra je naar buiten brengt dat je zwanger bent, lijkt het wel of iedereen je wil voorzien van allerlei goedbedoelde adviezen. Sommige daarvan zijn nuttig, andere zijn zo onzinnig dat je je afvraagt wie het bedacht heeft. We zetten een paar van deze populaire zwangerschapsmythen voor je onder elkaar en natuurlijk ook een paar opvallende feiten.

Mythe:

Je moet eten voor twee. Dat is niet waar. Je baby haalt de voedingsstoffen die het nodig heeft uit jouw lichaam maar niet zoveel dat er niks meer voor jou over is. Het is wel goed om te letten op wat je eet. Veel suiker, alcohol, rauw vlees of vis en sommige melkproducten worden sterk afgeraden.

Feit:

Tandvleesontsteking verhoogt het risico op miskraam. Het klinkt misschien gek maar verborgen ontstekingen hebben invloed op het verloop van je zwangerschap. Hoewel je er zelf misschien helemaal geen last van hebt, kunnen de bacteriën via je bloedbaan ook bij de baby terecht komen. Ook zijn ontstekingswaarden in je lichaam niet goed voor de ontwikkeling van je kindje. Houdt je gebit dus goed schoon en vergeet vooral de ruimte tussen je tanden niet goed schoon te houden. Plan ook even een bezoek aan de mondhygiënist.

Mythe: 

Een grote buik betekent een grote baby. De omvang van je buik wordt slechts gedeeltelijk bepaald door de grote van je baby. De hoeveelheid vruchtwater, het spierweefsel in je buik en je postuur zijn veel meer van invloed op de grote van jouw babybelly.

Feit: 

Vanaf de 4e maand ‘zwemt’ je baby in zijn eigen urine. Het klinkt gek maar het is waar. Je kindje drinkt het vruchtwater in jouw buik en plast dat op een bepaald moment weer uit. Vanaf de 4e maand is al het vruchtwater wel een keer geconsumeerd en weer uitgeplast. Dit is echter gewoon een soort interne recycling en kan absoluut geen kwaad.

Mythe:

Met volle maan worden er meer baby’s geboren. De stand van de maan wordt wel vaker verantwoordelijk gehouden voor allerhande veranderend gedrag van mens en dier, maar tot op heden is er eigenlijk nog geen enkel wetenschappelijk bewijs voor gevonden. Ook naar de relatie tussen de maan en het aantal geboortes zijn diverse onderzoeken gedaan en tot op heden is er geen verband ontdekt tussen de stand van de maan en het aantal bevallingen.

Feit:

Er is maar één manier die een bevalling echt op gang kan helpen. Ananasharten eten, bitter lemon drinken, op een skippybal gaan zitten, seks hebben, pittig eten, de tepels masseren of ellenlange wandelingen maken; het zou allemaal helpen om weeën op te wekken. In veel van deze bakerpraatjes zit ergens wel een kern van waarheid maar uiteindelijk is er maar één manier om de bevalling echt een kickstart te geven en dat is... strippen. Nee, niet aan een paal maar door een arts of verloskundige de baarmoedermond handmatig los te masseren. Dit wordt overigens pas gedaan als de zwangerschap voldragen is en er al sprake is van enige ontsluiting.

Goedbedoelde adviezen

Hoe lief ze ook bedoeld zijn, soms kun je best een beetje moe of geïrriteerd raken van al die mensen die je op het hart willen drukken wat je allemaal wel en niet moet doen tijdens een zwangerschap. Voel je niet bezwaard om deze mensen hartelijk te bedanken voor hun bezorgdheid maar dat het allemaal goed gaat met je en dat je een uitstekende verloskundige hebt die je voldoende informeert. Beter ga je geen discussie aan over de inhoud van het advies. Zowel zwangerschappen als opvoedmethodes zijn zo persoonlijk als een vingerafdruk en iedereen doet het naar beste eer en geweten.