Of bel naar het telefonisch spreekuur, dagelijks tussen 9-17u
078 - 770 81 81

soms gaat het niet goed

Zwanger zijn maakt je kwetsbaar. Er kan ook iets misgaan in de zwangerschap of bij de bevalling. Natuurlijk wil je een gezonde baby en hoop je op een goede zwangerschap en geboorte. Als het dan niet goed gaat, heb je daar vreselijk veel verdriet van. Als je een partner hebt, is het voor hem of haar ook moeilijk. Het beste wat je dan kunt doen is elkaar steunen en praten over je gevoelens.

Je baby verliezen

Het doet veel pijn om je baby te verliezen, vroeg of laat in de zwangerschap. Bij een eventuele volgende zwangerschap kun je je daardoor ook onzeker voelen. Daarom is het belangrijk dat je aandacht schenkt aan je gevoelens, zodat je ze kunt verwerken. Het is fijn als je steun hebt van elkaar of van anderen. Daarnaast is goede begeleiding bij een eventuele volgende zwangerschap heel belangrijk.

Miskraam

Ongeveer 10 procent van alle zwangerschappen eindigt in een miskraam. Ondanks dit hoge aantal houd je hier misschien maar weinig rekening mee. Als je zwanger bent, kijk je uit naar je kindje en denk je niet direct na over wat er fout kan gaan.

Spontane abortus tot 16 weken

Als er iets mis is met de vrucht (als deze bijvoorbeeld niet meer leeft), stoot het lichaam de vrucht af. Dit is een miskraam of een ‘spontane abortus’. Het wordt een miskraam genoemd als dit gebeurt voor de zestiende week van de zwangerschap. De kans op een miskraam is in de eerste twaalf weken het grootst.

Doodgeboorte na 16 weken

Na de zestiende week is de kans dat het misgaat veel kleiner. Als het dan toch nog misgaat, wordt dit een doodgeboorte genoemd.

Leefstijl is van belang

Veel drank- en drugsgebruik of veel roken verhoogt de kans op een miskraam. Je kunt dus het best zo gezond mogelijk leven als je zwanger wilt worden. Je verloskundige kan je daar informatie en advies over geven.

Wat gebeurt er bij een miskraam?

  • Als het lichaam de vrucht afstoot, begint dit eerst met licht bloedverlies en buikpijn. Dat kan een aantal dagen duren.
  • Bel dan met je verloskundige. Zij zal met je doornemen wat er kan gebeuren, je informatie geven en begeleiden waar nodig en mogelijk.
  • De krampen en het bloedverlies worden steeds heviger (te vergelijken met weeën). Het bloedverlies wordt zelfs zo hevig dat maandverband amper helpt.
  • Op een gegeven moment voel je dat de vrucht uitgestoten wordt en als het ware uit de baarmoeder floept.

Het is belangrijk om te proberen de vrucht op te vangen. Artsen kunnen dan onderzoeken wat er aan de hand was met de vrucht en waardoor je een miskraam hebt gehad. Een arts kan ook zien of alles uitgestoten is. Wanneer dit niet zo is, heb je misschien nog een curettage nodig.

Curettage

Na een miskraam kan de baarmoeder eventueel ‘schoongemaakt’ worden door middel van een curettage. Dat kan ook gebeuren wanneer de verloskundige of de huisarts al eerder vaststelt dat er iets mis is met het vruchtje, bijvoorbeeld dat het geen hartactiviteit heeft. In zo’n geval kun je kiezen voor een curettage. Dit is dus nog voordat het lichaam zelf de vrucht heeft uitgestoten, wat ook wel een ‘gemiste miskraam’ wordt genoemd.

Meestal wordt geadviseerd om niet meteen te kiezen voor een curettage, maar te wachten op de natuurlijke miskraam. Omdat dit de natuurlijk weg is, is het soms ook iets makkelijker te verwerken. Het ging tenslotte niet goed met het vruchtje en het lichaam heeft het zelf afgestoten.

Chromosoomonderzoek

Bij een curettage wordt het vruchtje uit je baarmoeder weggezogen. Dit gebeurt onder algehele narcose of onder verdoving door middel van een ruggenprik. Heb je twee of meer miskramen gehad, dan kun je een chromosoomonderzoek laten doen. Dit is een onderzoek waarbij wordt onderzocht of je een bepaalde afwijking hebt in je DNA waardoor je vaker een miskraam krijgt. De reden van een of meerdere miskramen is helaas vaak niet duidelijk. Wil je een chromosoomonderzoek, dan kun je dat regelen via je huisarts.

Overleden kindje

Van alle 100 baby’s die in Nederland geboren worden, overlijdt er één tijdens of direct na de geboorte. Het is niet bekend waardoor dit getal zo hoog is.

Als een baby dood geboren wordt of kort na de geboorte overlijdt, beleef je als ouders een van de moeilijkste momenten in je leven. Het is een periode van verdoving, niet accepteren, boosheid en verdriet. Je hebt je kind nauwelijks leren kennen en moet nu al afscheid nemen.

Wanneer je baby overlijdt in je buik

Het komt wel eens voor dat ouders te horen krijgen dat hun ongeboren kind in de baarmoeder overleden is, of door welke oorzaak dan ook geen overlevingskansen heeft. Dat is een enorme slag. Het advies is dan vaak om tussen dat slechte nieuws en de geboorte wat tijd te nemen om de boodschap door te laten dringen. Dan kun je er thuis met familie en vrienden over praten en rouwen voordat de baby dood wordt geboren. Het verlies is altijd groot. Je moet afscheid nemen van een kindje dat je al lang in je buik had, en in je hart.

Vraag steun van familie en vrienden

Het is prettig als je veel steun en hulp krijgt van familie en vrienden. Daarnaast verwijzen we voor emotionele steun graag naar de lotgenotencontactgroep voor ouders die een kind verloren hebben. Je kunt hen bellen voor advies. Voor het regelen van de begrafenis is er op internet een checklist te vinden die kan helpen om de begrafenis zo vorm te geven dat je een goede start maakt met het rouwproces.

Het regelen van eventueel onderzoek en donatie

Als een baby overlijdt, moet een aantal administratieve zaken binnen vijf dagen geregeld worden. Misschien wil je onderzoek laten doen naar eventuele (medische) oorzaken van het overlijden van je kind. Daarnaast kun je gevraagd worden of je organen van je baby wilt afstaan voor donatie. Hoe cru dat misschien ook klinkt, dit kan voor een andere baby levensreddend zijn.

Afscheid nemen van je baby

Naast medische vragen en onderzoeken, zul je ook nog de moed en de kracht moeten opbrengen om dingen te regelen als het afscheid, de begrafenis en het inlichten van al je dierbaren, je familie en misschien ook bekenden in bredere kring.

Vroeger haalden artsen een doodgeboren kind meteen weg bij de moeder. Nu is dat gelukkig niet meer zo. Contact met de baby is voor de meeste ouders belangrijk om het overlijden beter te kunnen verwerken. Het is jouw kindje. Je geeft het een naam. Je geeft het aan bij de burgerlijke stand. Het kind hoort voor altijd bij jou en jullie gezin.

Adviezen voor de rouwverwerking

  • Ga af op je gevoel en neem afscheid op je eigen manier.
  • Je kunt je baby als je dat wilt zelf wassen en aankleden na de geboorte.
  • Maak foto’s als je dat wilt, dan kun je altijd zien hoe je baby eruitzag.
  • Misschien wil je je baby voor de begrafenis of crematie laten zien aan je familie. Het kan een steun voor je zijn als anderen je baby gezien hebben.

Websites

Rouwproces

Veel vrouwen hebben heel veel verdriet van een miskraam en maken een intens rouwproces door. Als je zwanger wordt, ben je er meteen mee bezig. Er is al een band tussen jou en je baby. Als die opeens stopt, doet dat pijn. Het doet ook pijn als mensen om je heen niet begrijpen dat je al van je kindje hield.

  • Probeer te weten te komen waardoor je een miskraam hebt gehad en of er een kans is dat het weer gebeurt. Praat hierover met je huisarts of verloskundige.

Meer informatie

Voor meer informatie kun je terecht op de website van de NVOG. Eventueel kun je voor extra ondersteuning contact opnemen met Freya.

Ook op de vraag-en-antwoordpagina van de website Strakszwangerworden.nl kun je informatie vinden over een miskraam.

Trefwoorden A-Z