Of bel naar het telefonisch spreekuur, dagelijks tussen 9-17u
078 - 770 81 81

slaap zacht baby! over een goede nachtrust

Goed slapen is gezond voor je baby. Baby’s hebben voldoende slaap nodig om te kunnen groeien, voldoende energie te hebben en actief te kunnen zijn.

Elke baby slaapt anders

De ene baby slaapt langer door dan de andere. Vlak na de geboorte kennen baby’s nog geen verschil tussen dag en nacht. Ze slapen heel veel, maar willen wel elke 3 uur eten, ook ’s nachts.

Hoeveel slaapt een baby normaal?

  • Tot 3 maanden slapen baby’s ongeveer 16 tot 17 uur per dag. Rond de voeding zijn ze ongeveer 1 tot 1,5 uur wakker, inclusief de voeding.
  • Na ongeveer 4 maanden krijgen baby's meer een regelmatig slaapritme en slapen ze ongeveer 15 uur in totaal.
  • Na zes maanden slapen baby’s vaak al 6 tot 8 uur achter elkaar.
  • Rond 9 maanden vinden de meeste baby's het niet zo leuk om alleen te zijn ’s avonds. Misschien gaat je baby dan niet meer rustig liggen. Dat is logisch. Je baby maakt overdag veel mee en moet dat ’s nachts verwerken. Hij kan ook gaan dromen en bang wakker worden.
  • Rond 1 jaar slapen baby’s de hele nacht door en slapen ze ’s middags ook nog.

Duidelijkheid en structuur helpt bij het slapen

Baby’s hebben veel slaap nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Duidelijkheid en structuur aanbrengen helpt ook bij het slapen. Dit kun je doen door:

  • een vaste structuur en een vast dag- en nachtritme te hanteren;
  • dit ritme ook voor de nacht aanhouden als je baby nog een nachtvoeding nodig heeft;
  • een vast ritueel (volgorde) aanhouden bij het naar bed brengen. Bijvoorbeeld eerst een liedje zingen, dan de knuffels welterusten wensen, vervolgens een kusje van broertje of zusje, en ten slotte het speeldoosje aanzetten.

Ligt je baby lekker?

Een rustige en veilige omgeving bevordert een goede nachtrust. Zorg dat het niet te warm of te koud is in de babykamer. Als je baby bang is in het donker, kun je het licht op de gang aan laten of een nachtlampje gebruiken.

Meer slaaptips

Kijk ook bij de slaaptips voor nog meer adviezen om je kind beter te laten slapen.

Trefwoorden A-Z