Of bel naar het telefonisch spreekuur, dagelijks tussen 9-17u
078 - 770 81 81

onderzoeken

 

Je kunt verschillende prenatale onderzoeken laten uitvoeren, bijvoorbeeld om erachter te komen hoe je kind zich ontwikkelt, of het een jongen of een meisje is, en of er geen afwijkingen zijn. Als je acht tot twaalf weken zwanger bent, krijg je een echo om te zien hoe lang je precies zwanger bent en om te kijken of je kind zich goed ontwikkelt. Ook kan de arts zien of de foetus zich in de baarmoeder bevindt en of er genoeg vruchtwater in de baarmoeder zit. Een pretecho is meer ‘voor de lol’, omdat je het leuk vindt om je kind te zien of om te weten welk geslacht het heeft. Om erachter te komen of je kind een ernstige lichamelijke afwijking heeft, kun je, als je dat wilt, kiezen voor een 20-wekenecho.

Is het een jongetje of een meisje?

Op de eerste echo is meestal moeilijk te zien welk geslacht je kind heeft, doordat de foetus nog zo klein is, maar daar is deze echo eigenlijk ook niet voor bedoeld. Als je heel graag wilt weten of je baby een jongen of een meisje is, kun je een pretecho laten maken.

Afwijkingen op de echo

Het kan zijn dat de arts bepaalde afwijkingen kan zien op de eerste echo, maar de foetus is dan eigenlijk nog te klein om het goed te kunnen zien. Als je wilt weten of je kind een afwijking heeft, kun je een 20-wekenecho laten maken of de screening op downsyndroom laten doen.

Medische indicatie

Bij een medische indicatie kan het nodig zijn om een echo te laten maken. Een medische indicatie krijg je bijvoorbeeld wanneer je bloedverlies hebt, wanneer er afwijkingen worden gevoeld tijdens een vaginaal toucher of wanneer de verloskundige denkt dat je in verwachting bent van een meerling.

Bloedonderzoek en lichamelijk onderzoek

De verloskundige houdt jouw gezondheid en die van je kind goed in de gaten door onder andere bloedonderzoek en lichamelijk onderzoek uit te voeren. Bij het bloedonderzoek kijkt ze welke bloedgroep je hebt en of er bijvoorbeeld bepaalde schadelijke antistoffen, bacteriën of virussen in je bloed zitten. Bij een lichamelijk onderzoek worden bijvoorbeeld de ligging en de hartslag van je baby gecontroleerd.

Screening op downsyndroom

Als je dat wilt, kun je een prenatale screening op het syndroom van Down laten uitvoeren om de kans te laten bepalen of je kind het downsyndroom heeft. Je weet dan hoe groot de kans is dat je kind het downsyndroom heeft, maar een goede uitslag geeft geen volledige zekerheid dat je baby gezond is.

Vervolgonderzoek

Vervolgonderzoek kan duidelijkheid geven over de afwijking die je kind misschien heeft. Hierbij kun je denken aan een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie. Je beslist zelf of je inderdaad een vervolgonderzoek wilt laten uitvoeren. Het is belangrijk om daar goed over na te denken, want wat doe je als je een slechte uitslag krijgt?

Zorgverzekering

De kosten voor verloskundige zorg, de bevalling, kraamzorg en de huisarts zitten in het basispakket en vallen niet onder het eigen risico. Sommige onderzoeken moet je wel zelf betalen. Dat is afhankelijk van je zorgverzekeraar en de dekking in je aanvullende pakket, als je dat hebt. Vraag dus altijd aan je zorgverzekeraar welke onderzoeken worden vergoed en welke niet.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over onderzoeken tijdens je zwangerschap op RIVM.nl en voor informatie over erfelijke afwijkingen op Erfelijkheid.nl.

 

Trefwoorden A-Z