Of bel naar het telefonisch spreekuur, dagelijks tussen 9-17u
078 - 770 81 81

niet happy na de bevalling

Ongeveer vijftig tot tachtig procent van alle vrouwen die net een kind hebben gekregen, krijgt in meer of mindere mate last van een post-partumdepressie (PPD), ook wel postnatale depressie genoemd of de ‘babyblues’.

Ingrijpende veranderingen

Een kind krijgen is natuurlijk een ingrijpende gebeurtenis. Je maakt veel veranderingen door, zowel lichamelijk en hormonaal als emotioneel en sociaal. Tijdens de eerste twee weken na de bevalling kun je dan ook last krijgen van huilbuien, prikkelbaarheid en slaapproblemen.

Een sombere periode

Bij de babyblues horen symptomen die lijken op die van een depressie. Dit hoeft niet lang te duren en meestal gaat de sombere periode vanzelf weer over. Als de somberte maandenlang aanhoudt of je er later pas last van krijgt, bijvoorbeeld wanneer je stopt met borstvoeding geven of wanneer je weer wilt beginnen met werken, noemen we dit we een post-partumdepressie.

Symptomen van een postnatale depressie

  • Als je een post-partumdepressie hebt, kun je onder andere last krijgen van huilbuien. Je voelt je somber en neerslachtig en bent vaak moe en lusteloos.
  • Je kunt misschien geen plezier beleven aan je baby of zelfs afkeer voelen. Daar kun je je heel schuldig over voelen.
  • Machteloosheid overheerst en je zelfvertrouwen laat het afweten. Misschien heb je ook het idee dat je ongeschikt bent als moeder.
  • Naar je partner en naar anderen toe ben je prikkelbaar en kun je soms kwaad uitvallen.

Wat kun je zelf doen aan een post-partumdepressie?

  • Als je last hebt van een post-partumdepressie, probeer er dan over te praten met mensen die je vertrouwt en die je kunnen helpen of steunen.
  • Je hoeft je niet te schamen voor je gevoelens.
  • Je mag fouten maken; niet elke moeder doet alles in één keer goed.
  • Probeer ook de zorg voor je kind te delen met je partner en neem op tijd rust.
  • Als de klachten aanhouden of heftiger worden, is het verstandig om deskundige hulp in te schakelen. Je kunt geholpen worden door middel van therapie en eventueel ook medicijnen.

Waanideeën

Bij sommige moeders neemt de post-partumdepressie ernstige vormen aan. Een moeder kan dan last krijgen van waanideeën. Ze kan bijvoorbeeld in een flits zien dat ze haar kind iets aandoet of het idee hebben dat het kind niet van haar is. Als je last hebt van waanideeën, is het noodzakelijk dat je deskundige hulp zoekt via je huisarts, verloskundige of gynaecoloog.

Trefwoorden A-Z