Of bel naar het telefonisch spreekuur, dagelijks tussen 9-17u
078 - 770 81 81

kraamzorg + kraamtijd

Kraamzorg is zorg die verleend wordt door een verpleegkundige tijdens en direct na de bevalling. Zodra de verloskundige denkt haar hulp nodig te hebben, belt ze de kraamverzorgende. De eerste acht dagen komt de kraamverzorgende elke dag. Je spreekt zelf af hoeveel uren ze per dag komt.

Kraamzorg regelen

Wil je thuis bevallen? Dan moet je kraamzorg regelen.

 • Vraag zo vroeg mogelijk kraamzorg aan via de zorgverzekering. Dit kun je al doen als je ongeveer acht weken zwanger bent. Het kan zijn dat je zorgverzekeraar bepaalt bij welk kraamzorgbureau je terecht kan.
 • Vraag aan je arts of verloskundige waar en wanneer je kraamzorg het beste kunt regelen.
 • Ook als je in het ziekenhuis gaat bevallen, is het nodig dat je kraamzorg regelt voor thuis. Je verblijft namelijk maar kort in het ziekenhuis en na de bevalling heb je thuis ook nog hulp nodig van de kraamverzorgende.

Wat doet de kraamverzorgende?

 • Zij helpt de verloskundige als je baby thuis wordt geboren.
 • Zij zorgt na de bevalling voor jou, je baby en je gezin.
 • Zij controleert jouw gezondheid en die van de baby.
 • Zij begeleidt de voedingen van je baby.
 • Zij adviseert over jouw voeding.
 • Zij helpt jou en je gezin een ritme te vinden.
 • Zij helpt ervoor te zorgen dat je baby goed wordt opgenomen in je gezin.
 • Zij zorgt ervoor dat alle belangrijke gegevens doorgegeven worden aan het consultatiebureau.

Kraamtijd

Het is belangrijk dat je een fijne kraamtijd hebt. Die eerste week is een goede basis voor de rest van de tijd met je baby. Je leert veel over de verzorging van je baby en je eigen lichaam. Daarbij heb je in deze periode nog even de kans om goed uit te rusten. Maak daar gebruik van, want straks sta je er alleen voor.

Handig om te weten

De arts of verloskundige is verantwoordelijk voor de gezondheid van jou en je baby. Heeft je kraamverzorgende vragen, dan belt ze met je verloskundige, je arts of de kraamzorgorganisatie.

Kosten van kraamzorg

Voor kraamzorg betaal je een wettelijke eigen bijdrage. Voor kraamzorg in een ziekenhuis of instelling, als dat verblijf niet medisch noodzakelijk is, geldt ook een wettelijke bijdrage. Het hangt van je zorgverzekering af of je dit bedrag vergoed krijgt. Vraag daarom aan je zorgverzekeraar wat voor jou van toepassing is

Meteen na de bevalling komt er veel op je af. De eerste zeven of acht dagen is er meestal professionele hulp van de kraamverzorgende.

Hoeveel uren kraamzorg?

In overleg met de kraamzorgorganisatie kun je kiezen voor drie tot acht uur zorg per dag (24 tot 64 uur in totaal). Dit is afhankelijk van je wensen en wat jij en je baby nodig hebben aan zorg en ondersteuning. Maar ook of bijvoorbeeld partner en familieleden voor jullie kunnen zorgen.

Wat doet de kraamverzorgende?

De kraamverzorgende helpt je bij de verzorging van je kind en ze weet raad! Dat je zelf nog niet alles weet, hoeft gelukkig ook niet. Je groeit met je kind mee. De kraamverzorgende is er om je te helpen, je alles te leren over je baby en je vaardig te maken om met je baby om te gaan.

Onderzoeken

Je baby krijgt direct na de geboorte een apgarscore en in de eerste week na de geboorte een hielprik en een gehoorscreening.

Kwaaltjes

Soms hebben baby’s last van kwaaltjes, zoals geel zien, pukkeltjes, een droge huid en opgezette borstjes.

Zelf kun je ook last hebben van een aantal kwalen na de bevalling, zoals weinig slaap, bloedverlies, naweeën, ontstoken hechtingen, spierpijn, hormonale schommelingen, heftige emoties of sterke emotionele ontlading (ook wel 'kraamtranen' genoemd).

Borstvoeding

Je kunt kiezen om borstvoeding of flesvoeding te gaan geven. In beide gevallen begeleidt de kraamverzorgende je hierbij.

Trefwoorden A-Z