Of bel naar het telefonisch spreekuur, dagelijks tussen 9-17u
078 - 770 81 81

huilende baby of huilbaby?

Je baby maakt vooral door huilen duidelijk wat hij wil en voelt. Hij kan bijvoorbeeld huilen omdat hij honger heeft, het koud heeft of een vieze luier heeft. Misschien verveelt hij zich of wil hij aandacht omdat hij moe is. Ook kan een baby boos of geschrokken zijn of pijn hebben. Je baby kan bijvoorbeeld huilen omdat hij een nieuwe tand krijgt.

Wat kun je doen?

Hoe je reageert, hangt samen met de reden van het huilen. Kijk goed naar je baby en probeer te begrijpen wat er is. Waarom huilt hij? Je kunt daar dan wat aan doen. Bijvoorbeeld een schone luier omdoen of voeden. Meestal is het nodig om je kind te troosten of te knuffelen.

Huilt je baby veel?

Als je baby veel huilt, weet je misschien wat je kunt doen om hem iets te kalmeren. Het is belangrijk dat er rust en regelmaat in zijn leventje komt. Rust en regelmaat zijn goed voor baby's die snel geprikkeld raken.

Niet schudden!

Het is heel gevaarlijk om je baby heen en weer te schudden als hij veel huilt. Doe dit nooit.

Eindeloos doorgaan met huilen

Het is heel vervelend  als je baby huilt en je niet weet waarom. Het is natuurlijk belangrijk om te kijken of er een medische reden is. Je baby kan bijvoorbeeld oorpijn hebben. Als er medisch niets te vinden is en je kind blijft huilen, kan het zijn dat je een huilbaby hebt.

Huilbaby

Huilt je baby minstens drie dagen per week meer dan 3,5 uur per dag, en is hij dan niet te troosten? Dan heb je een huilbaby. Ongeveer vijftien procent van de baby’s is een huilbaby. Dat is heel zwaar voor de ouders, vooral als je denkt dat je iets verkeerd doet in je aanpak.

Nooit schudden!

Word je wanhopig van het huilen? Leg je baby dan op een veilige plek en loop even weg, of vraag een bekende om even op je baby te passen, zodat je even weg kunt om bijvoorbeeld te wandelen. Kom pas terug als je je weer rustig voelt. Schud je baby nooit door elkaar!

Tips om je baby te kalmeren

  • Knuffel je baby.
  • Wikkel je baby in een doek (inbakeren).
  • Wieg hem zachtjes in bed, in het stoeltje of in de kinderwagen.
  • Loop met hem rond, zing een liedje of zet een zacht muziekje op.
  • Zorg voor betere verduistering van de babykamer.
  • Word niet kwaad op je baby. Dat maakt het huilen alleen maar erger.
  • Lees ook de tips om huilen te voorkomen.

Lichamelijke oorzaak voor veel huilen

Sommige baby’s zijn allergisch voor koemelk. Daar krijgen ze buikpijn van. Je baby kan ook huilen doordat hij een liesbreuk heeft of een urineweginfectie. Verder kan het komen door overstrekken. Neem contact op met je huisarts of het consultatiebureau als je baby veel huilt.

Psychische oorzaak voor veel huilen

Spanningen in huis kunnen veroorzaken dat een baby veel huilt. Als je bijvoorbeeld een zware bevalling hebt gehad, of iemand binnen je familie ernstig ziek is en je daardoor heel gespannen bent, voelt je baby dat aan. Ook als je gaat verhuizen kan dat veel stress met zich meebrengen. In deze situaties is het belangrijk om rust en tijd voor jezelf te nemen. Vraag bijvoorbeeld eens of een vriendin of familielid een middag op je baby wil passen, zodat je zelf even kunt ontspannen.

Prikkels van buitenaf

Sommige baby’s reageren heel sterk op prikkels van buitenaf, zoals harde geluiden. Soms schrikken baby’s van elk geluidje en moeten ze daardoor huilen. Ze zijn dan verhoogd prikkelbaar.

Een pauze inlassen

Misschien kan het helpen wanneer je kind tijdelijk door anderen wordt opgevangen. Je kind kan dan als het ware een nieuwe start maken met het aanleren van een slaap- en waakritme. Een baby kan soms beter gaan slapen wanneer bepaalde stresssituaties doorbroken worden en wanneer hij meer structuur en regelmaat krijgt.

Naar het consultatiebureau?

Op het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) kunnen ze je adviezen geven. Het consultatiebureau heeft een protocol voor huilbaby’s. Een verpleegkundige kan bij je thuis komen om te helpen, en de jeugdarts kan je baby onderzoeken om een lichamelijke oorzaak uit te sluiten. Zo nodig kan de jeugdarts je doorverwijzen naar een kinderarts. Sommige ziekenhuizen hebben een spreekuur voor ouders met huilbaby’s.

Trefwoorden A-Z