Of bel naar het telefonisch spreekuur, dagelijks tussen 9-17u
078 - 770 81 81

down syndroom

Als aanstaande ouders hoop je natuurlijk op een gezond kind. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren, maar in de zwangerschap kun je je best zorgen maken.

Met de screening op het downsyndroom kun je laten onderzoeken hoe groot de kans is dat je kind het syndroom van Down heeft. Hoe ouder de moeder, hoe groter de kans op een kind met downsyndroom.

Uitgebreid gesprek voorafgaand aan de screening

Overweeg je om de screening op downsyndroom te laten doen? Dan heb je eerst een uitgebreid gesprek met de verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Je bespreekt alle keuzes waar je tijdens de screening mee te maken kunt krijgen. Ook kun je al je vragen stellen en krijg je uitleg en informatie over:

  • de aandoeningen die gevonden kunnen worden;
  • het onderzoek;
  • de manier waarop het onderzoek wordt uitgevoerd;
  • de betekenis van de uitslag.

De combinatietest

Voor de screening op het downsyndroom wordt gebruikgemaakt van de combinatietest. Deze test bestaat uit twee onderdelen:

  • een bloedonderzoek bij de moeder in de periode tussen de negende en veertiende week van de zwangerschap. Bij dit onderzoek wordt wat bloed afgenomen en onderzocht in een laboratorium;
  • een echo in de periode tussen de elfde en veertiende week van de zwangerschap. Bij dit onderzoek wordt de dikte van de nekplooi van je kind gemeten. De nekplooi is een dun vochtlaagje onder de huid in de nek. Dit laagje vocht is altijd aanwezig, ook bij gezonde kinderen. Hoe dikker de nekplooi, hoe groter de kans is dat het kind het downsyndroom heeft.

Je kunt op elk moment stoppen

De screening kan je misschien geruststellen over de gezondheid van je kind, maar de uitslag kan je ook ongerust maken en je voor moeilijke keuzes stellen. Je bepaalt zelf of je de screening wilt laten uitvoeren en of je bij een ongunstige uitslag een vervolgonderzoek wilt laten doen. Je kunt op elk moment stoppen.

De kosten van de screening

Afhankelijk van je aanvullende verzekering betaal je de combinatietest zelf. Dit geldt ook voor vrouwen boven de 36. Bij een medische indicatie wordt de combinatietest wel vergoed.

Trefwoorden A-Z