Of bel naar het telefonisch spreekuur, dagelijks tussen 9-17u
078 - 770 81 81

de verloskundige

Wat doet de verloskundige?

Je verloskundige begeleidt jou tijdens je zwangerschap, bij de bevalling en in de kraamtijd. Ze houdt in de gaten of het goed gaat met jou en je kind. Je kunt haar gerust alles vragen, want zij heeft alle kennis en ervaring om je te adviseren en te coachen.

Het is belangrijk om op tijd naar de verloskundige te gaan. Dat is als je ongeveer acht weken zwanger bent, of zodra je weet dat je zwanger bent. Je kunt zonder verwijzing terecht bij een verloskundige. Daarvoor hoef je dus niet eerst langs de huisarts. Die verloskundige kies je zelf. Op de website van de KNOV vind je een verloskundige bij jou in de buurt.

De verloskundige:

  • vraagt tijdens het eerste bezoek naar je gezondheid;
  • vraagt aan jou en je partner of er ziekten in jullie familie voorkomen, zoals erfelijke aandoeningen;
  • begeleidt de medische kant van je zwangerschap;
  • controleert of de baby goed groeit;
  • geeft je adviezen en tips voor een gezonde zwangerschap;
  • verwijst je door naar een gynaecoloog of een andere specialist als dat nodig is;
  • informeert je over Moeders voor Moeders;
  • bespreekt met je hoe je je voelt en beantwoordt al je vragen.

Meer informatie over de taken van de verloskundige en wat je van haar kunt verwachten kun je vinden op de website van de KNOV.

Eerste afspraak bij de verloskundige

Sommige tips en adviezen zijn al vroeg in de zwangerschap belangrijk. Daarom is het goed om zo snel mogelijk een afspraak te maken met de verloskundige.

 

Meerdere controles bij de verloskundige

In het begin van je zwangerschap ga je elke vier weken naar de verloskundige voor controle. Naarmate je zwangerschap vordert, ga je steeds vaker. Het aantal controles hangt ook af van hoe je zwangerschap verloopt.

Controles bij de huisarts

Naast verloskundigen is er ook nog een kleine groep huisartsen die actief bezig zijn met verloskunde. Deze huisartsen begeleiden vanuit hun visie als gezinsarts ook zwangerschappen en bevallingen.

Onder controle bij de gynaecoloog

In speciale gevallen, bijvoorbeeld bij een gecompliceerde zwangerschap, kan het nodig zijn dat je onder controle van de gynaecoloog komt.

 

Trefwoorden A-Z