Of bel naar het telefonisch spreekuur, dagelijks tussen 9-17u
078 - 770 81 81

de bevalling

Liggend bevallen

Als je ligt, kan de verloskundige goed zien hoe de bevalling verloopt. Ook je partner kan het goed zien. Je kunt ook tussen de weeën door gaan liggen om wat uit te rusten. Als je wilt, kun je met een spiegel meekijken hoe je baby geboren wordt. Het nadeel van liggend bevallen is dat je zelf weinig controle over de situatie hebt. Daarbij vindt niet iedere vrouw het fijn om plat op haar rug te persen.

Op je hurken bevallen

Als je op je hurken zit, is er meer ruimte in je bekken. De uitgang wordt dan groter.

  • Je partner kan je hierbij helpen door op een stoel te gaan zitten, waarbij jij met je armen steunt op de benen van je partner.
  • Na een wee kun je gaan staan.
  • Als je begint met persen, hoef je niet zo diep door je knieën te zakken.
  • Als je het hoofdje kunt zien, zak je wel diep door je knieën. Je bekken kantel je dan naar voren.

Niet iedere vrouw kan goed hurken. Als de bevalling lang duurt, is het zwaar om zo te zitten, maar zeker aan het einde van het persen is het een fijne houding. Je maakt gebruik van de zwaartekracht, kunt de mensen om je heen goed aankijken en je kunt de baby zelf aanpakken.

De baarkruk

De baarkruk is een kruk met een gat. Jij zit op je hurken op de kruk. Je partner zit achter je en houdt je vast. Zo gebruik je de zwaartekracht. Bevallen op de baarkruk heeft dezelfde voordelen als gehurkt bevallen, maar doordat je op de kruk zit, kun je het vaak wat langer volhouden. Aan het einde wordt de kruk ook wel eens weggehaald, waardoor je de baby op je hurken baart.

Bevallen op handen en knieën

Op handen en knieën lijkt een vreemde houding om te bevallen, maar heeft ook veel voordelen. Tussen de weeën door kun je bijvoorbeeld op een omgekeerd babybadje hangen. Dit is een fijne houding als het niet je eerste kind is en het persen bijvoorbeeld heel snel gaat. Je hebt dan wat meer controle. Ook als de baby aan het einde nog een beetje moet draaien kan deze houding daar goed bij helpen.

Waterbevalling

Je kunt overwegen om een bad te huren om in te bevallen. In je eigen bad bevallen is niet mogelijk. Voor een waterbevalling is het wel nodig dat je thuis een kamer hebt die goed verwarmd kan worden en die is voorzien van een stevige vloer die een groot gewicht kan dragen, in verband met het gewicht van het water. Vraag aan je verloskundige of je in het water kunt bevallen.

Een bijzonder bad

Het bad dat je huurt is geen gewone badkuip. Het is een stuk groter en voorzien van een nette, schone hoes, die na het huren weer ververst wordt. Je vult het bad zelf met warm water.

De grootte is ongeveer 1,80 bij 1,50 meter. Die grootte is ook wel nodig, omdat je er ook in moet kunnen bewegen. Sommige baden hebben een apart zitje, zodat je partner ook in bad kan gaan zitten.

Warm water verzacht de weeënpijn

Een goede reden om te kiezen voor een bevalling in warm water is dat het de pijn van de weeën verzacht. Warm water ontspant. Ook als je niet in het water bevalt is het een goed idee om een warm bad te nemen als je weeën hebt. Dat verlicht de pijn. Het zorgt er ook vaak voor dat de weeën goed doorzetten.

Veilig voor de baby

Veel vrouwen zijn ten onrechte bang dat de baby water binnenkrijgt bij de geboorte. Het water is ongeveer op lichaamstemperatuur en daardoor voelt de baby nog geen impuls om te gaan ademen. Voor moeder en baby kan deze manier van bevallen wat soepeler zijn dan ‘droog’ bevallen.

Trefwoorden A-Z