Of bel naar het telefonisch spreekuur, dagelijks tussen 9-17u
078 - 770 81 81

babykwaaltjes

Geel zien

De lever van een pasgeboren baby is nog niet helemaal rijp om de stof ‘bilirubine’ uit het bloed te verwerken. Doordat het gehalte aan bilirubine in het bloed van je baby hoger wordt, krijgt je baby een gele kleur. Is je baby een beetje geel, dan kan dit geen kwaad. Ongeveer de helft van de pasgeboren baby’s wordt een beetje geel. Meestal rond de derde dag na de geboorte. Dit verdwijnt meestal binnen een paar dagen weer. Je kraamverzorgende let hier ook op.

Wanneer moet je hulp inroepen?

Als je baby erg geel wordt of later weer geler wordt, onafhankelijk van fles- of borstvoeding, kun je het beste contact opnemen met de huisarts, jeugdarts of kinderarts. Je kraamverzorgende kan dit ook doen voor je. Een te hoog gehalte aan bilirubine kan namelijk hersenschade veroorzaken. Daarom is het belangrijk om het zo vroeg mogelijk te ontdekken en op tijd de behandeling te starten.

Is het bilirubinegehalte te hoog? Dan wordt de test een dag later herhaald of wordt je baby behandeld in het ziekenhuis. Meestal wordt een kindje dan in een couveuse onder een blauwe lamp gelegd. Het blauwe licht zorgt voor afbraak van de bilirubine.

Geef je borstvoeding, doe dit dan op verzoek. Het liefst zo vaak mogelijk. Hoe meer voeding je baby krijgt, hoe meer ontlasting hij produceert. Dat is goed, want bilirubine wordt afgevoerd via de ontlasting. Bespreek het voeden ook altijd met je kraamverzorgende en/of verloskundige. Geef je baby geen water, want dan drinkt hij minder melk en heeft hij minder ontlasting. Op de website Babyzietgeel.nl vind je meer informatie over over geel zien.

Urine van je baby

De eerste dagen kan je baby urinekristallen (uraten) uitplassen. Uraten zijn oranje of rood van kleur en je kunt ze zien in de luier. Dit is normaal, je hoeft je er geen zorgen over te maken. Het is geen bloed.

De eerste poep: meconium

De eerste poep van je baby noemen we 'meconium'. De poep is donkergroen of zwart van kleur en plakkerig. Tip: smeer wat vaseline op de billetjes om aankoeken te voorkomen

Bewaar de luier

Als je je baby verschoont terwijl er geen kraamzorg aanwezig is, bewaar dan de luier. De kraamzorg kan dit dan later in het kraamverslag noteren. Soms krijgt een kind veel pukkeltjes in de eerste week na de geboorte. De baby heeft maanden in het water gelegen en de huid reageert op de verandering.

Pukkeltjes

De pukkeltjes zijn niet iets om je zorgen over te maken. Je kunt de huid soepel houden met een natuurlijke olie. Zowel jongetjes als meisjes kunnen de eerste weken na de geboorte opgezette borstjes hebben. Soms komt er zelfs een druppeltje melk uit. Dit wordt ‘heksenmelk’ genoemd.

Opgezette borstjes

Opgezette borstjes worden veroorzaakt door hormonen van de moeder, die via de navelstreng bij de baby terechtkomen. Deze hormonen zorgden er tijdens de zwangerschap voor dat je lichaam zich ging voorbereiden op de borstvoeding. De zwelling kan geen kwaad en verdwijnt vanzelf weer binnen een paar weken, maar soms ook pas na enkele maanden. Het beste wat je kunt doen is dus gewoon afwachten. Kom er niet aan en probeer ook niet om de heksenmelk eruit te drukken.

Gezondheidsproblemen

Er zijn veel kwaaltjes en kinderziekten waar je mee te maken kunt krijgen, bijvoorbeeld luieruitslag, eczeem, berg, spruw en diarree. Het is goed om te weten wat je kunt doen wanneer je kind iets mankeert. Sommige ziekten zijn gevaarlijk, maar lang niet in alle gevallen is het nodig om meteen naar de huisarts te stappen.

Trefwoorden A-Z