Wat te doen als je kind het moeilijk heeft?

Wat te doen als je kind het moeilijk heeft?

Ieder kind ervaart wel eens sombere gevoelens. Je kind kan zich bijvoorbeeld rot voelen door een ruzie op school, een relatiebreuk, of na een slechte nacht. Maar er kunnen ook dieperliggende oorzaken zijn, zoals psychische problemen. 

Hoe weet je of je kind psychische problemen heeft? En belangrijker nog: wat kun je eraan doen? In dit artikel zetten we voor je uiteen wat je als ouder kunt doen als je kind het moeilijk heeft en wanneer je extra hulp moet inschakelen.


Hoe je psychische problemen bij je kind herkent

Kinderen kunnen te maken krijgen met verschillende psychische problemen. Angststoornissen, depressie, gedragsstoornissen en aandachtsproblemen zoals ADHD, komen regelmatig voor. Het herkennen van deze problemen kan soms lastig zijn, omdat kinderen hun gevoelens niet altijd even goed kunnen uiten.
 

Vermoed je dat je kind mentale problemen heeft? Let dan goed op de volgende signalen:

 • Verandering in gedrag
  Merk je dat je kind plotseling heel stil, teruggetrokken of juist agressief is? Of heeft je kind plotseling geen interesse meer in activiteiten waar het vroeger juist dol op was? Dan kan dit een teken zijn van psychische problemen.
 • Verandering in emoties
  Let op extreme stemmingswisselingen, overmatige angsten of verdriet.
 • Problemen op school
  Als je kind opeens slechter presteert op school, moeite heeft met concentratie, of veel ruzie heeft met klasgenoten, kan dit een teken zijn dat het mentaal even niet zo goed gaat.
 • Lichamelijke klachten
  Sommige kinderen uiten hun emotionele pijn via lichamelijke klachten zoals buikpijn of hoofdpijn.

Het is belangrijk om deze signalen serieus te nemen en, indien nodig, professionele hulp in te schakelen. Een gespecialiseerde zorgverlener kan de juiste diagnose stellen en een behandelplan opstellen om je kind te ondersteunen bij het omgaan met hun psychische problemen.


Wat als mijn kind psychische problemen heeft?

Als je vermoedt dat je kind psychische problemen heeft, is het cruciaal om professionele hulp te zoeken. Praat met een huisarts, psycholoog, of schoolbegeleider om te begrijpen wat er aan de hand is. Psychische problemen kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, en het is belangrijk om te weten dat het niet de schuld is van het kind of de ouders. Met de juiste hulp en ondersteuning kunnen veel kinderen leren omgaan met hun problemen en zich beter gaan voelen.


Hoe kan ik mijn kind helpen?

Als ouder is het jouw taak om je kind te ondersteunen, vooral als het psychische problemen heeft. Luister goed naar wat je kind te zeggen heeft en probeer de gevoelens van je kind te begrijpen. Moedig positief gedrag aan door complimenten te geven wanneer je kind zich goed gedraagt. Samen kunnen jullie werken aan manieren om met de problemen om te gaan. Het belangrijkste is om geduldig te zijn en te laten zien dat je om ze geeft, zelfs als ze zich niet zo fijn voelen. Voelt je kind zich langer dan een paar weken somber? Maak dan een afspraak  bij de huisarts. Deze kan je kind op basis van de precieze problemen doorverwijzen naar gespecialiseerde hulp.