Of bel naar het telefonisch spreekuur, dagelijks tussen 9-17u
078 - 770 81 81

hetero/ gay/ bi/ trans?

De seksuele ontwikkeling van kinderen loopt door tot hun achttiende jaar, en soms ook nog wel langer. Bij het ene kind verloopt deze ontwikkeling soepeler dan bij het andere.

Lichamelijke veranderingen

Als je kind 18 is, heeft het de lichamelijke veranderingen van de seksuele ontwikkeling wel achter de rug.

  • Het kan zijn dat bij meisjes de borsten nog wat groeien, maar bij de meeste meisjes is de groei al achter de rug. Ook hun menstruatie zal nu volgens een vaste cyclus verlopen.
  • De baardgroei van jongens zal zich nog wat verder ontwikkelen. Er groeit nu ook haar op hun armen en benen, in de oren en de neus. Sommige jongens krijgen later nog haar op hun borst, rug, buik en schouders. Soms begint dat pas na hun twintigste.

Seksuele identiteit

Als puber heeft je kind al meer interesse gekregen in seksualiteit. In de fase van adolescentie gaan jongeren gewoon verder met het ontdekken van seksualiteit. Sommige jongeren hebben hun eerste seksuele ervaring al gehad, andere kunnen daar nu aan toe zijn. Ook kan het in deze fase gebeuren dat jongeren gaan ontdekken dat ze homoseksueel of biseksueel zijn.

Seksuele voorkeur en seksuele diversiteit zijn twee verschillende termen met verschillende betekenissen. De term seksuele voorkeur heeft te maken met of je op mannen, vrouwen of op allebei valt. Travestie en transseksualiteit vallen onder seksuele diversiteit.

Seksuele voorkeur

Je kind kan heteroseksueel zijn, of homoseksueel, lesbisch of biseksueel. In de puberteit voelen jongeren zich vaak voor het eerst seksueel aangetrokken tot iemand anders. Dat kan een jongen of een meisje zijn. De meeste jongeren komen er tussen hun veertiende en zeventiende jaar achter wat hun seksuele voorkeur is.

Seksuele diversiteit

Seksuele diversiteit heeft te maken met de verschillen in de beleving van de genderidentiteit. Ook transseksualiteit en travestie vallen onder seksuele diversiteit. Genderidentiteit staat vaak los van seksuele voorkeur.

Uit de kast

Als je er openlijk voor uitkomt dat je homoseksueel of biseksueel bent, kom je ‘uit de kast’. Sommige ouders schrikken ervan of moeten eraan wennen als hun kind uit de kast komt, terwijl andere het vermoeden al hadden dat hun kind homoseksueel is. Voor kinderen is het vaak een grote stap om dit te vertellen. Vaak zijn ze bang voor de reacties van hun familie en vrienden. Je kunt het als een positief teken beschouwen als je kind het je durft te vertellen. Het geeft aan dat hij of zij je vertrouwt.

Hoe reageer je?

Als ouders heb je een persoonlijke opvatting over wat ‘goed’ is. Het kan bijvoorbeeld binnen je eigen stelsel van normen en waarden passen dat seks gekoppeld is aan liefde en intimiteit, dat het de voorkeur heeft om een langdurige relatie op te bouwen en dat uit zo’n relatie kinderen voortkomen. Als je kind je in vertrouwen heeft genomen over zijn of haar seksuele voorkeur, probeer dan zo min mogelijk vooroordelen te hebben. Je kunt je oriënteren en je mening misschien aanpassen met hulp van de informatie van het COC.

Maak je je zorgen?

Misschien maak je je zorgen over het feit dat homoseksualiteit niet overal in de maatschappij geaccepteerd wordt. Je kind kan in sommige kringen niet alleen uitgesloten worden, maar zelfs bewust slecht behandeld en soms mishandeld. Religieuze opvattingen zijn vaak in tegenspraak met wetenschappelijke bevindingen. In sommige religieuze kringen wordt bijvoorbeeld beweerd dat ‘homoseksualiteit een ziekte is’ die ‘met therapie wel overgaat’, of dat ‘homo’s ervoor kiezen’. Het is allemaal niet waar; dat is wetenschappelijk bewezen.

Trefwoorden A-Z