Of bel naar het telefonisch spreekuur, dagelijks tussen 9-17u
078 - 770 81 81

alles over geld

Heeft je kind inkomsten uit werk? Van dat geld kunnen jongeren bijvoorbeeld ook kostgeld betalen of sparen voor rijlessen, studie of hun eigen huis.

Minimumjeugdloon

Jongeren onder de 23 jaar hebben recht op het minimumjeugdloon. Het is belangrijk dat je zoon of dochter goed in de gaten houdt dat hij of zij niet te weinig betaald krijgt. Op de website van het Nibud kan hij of zij dit controleren.

Maximaal bijverdienen en studiefinanciering

Studenten die studiefinanciering krijgen, mogen niet onbeperkt bijverdienen. Als jongeren teveel verdienen, kan het zijn dat ze een deel van hun studiefinanciering terug moeten betalen en dat ze ook voor de ov-chipkaart moeten betalen. Het is dan verstandig om zo snel mogelijk de studiefinanciering stop te zetten. Stop de studiefinanciering het liefst nog voor de eerste dag van de maand waarin je kind over die inkomensgrens heen gaat. Hoeveel je kind mag bijverdienen kun je lezen op de website van Dienst Uitvoering Onderwijs(DUO).

Belasting terugvragen

Op het inkomen van je kind wordt belasting ingehouden. Studenten betalen vaak meer belasting over hun loon dan uiteindelijk hoeft. De Belastingdienst gaat er namelijk van uit dat je het hele jaar werkt. Dat is voor studenten meestal niet zo en daardoor kan je zoon of dochter vaak geld terugkrijgen. Je kind moet het wel zélf terugvragen bij de Belastingdienst. Op de website van het Nibud vind je meer informatie over belasting terugvragen.

Je kunt je tegenwoordig overal voor verzekeren. Er is een dierenverzekering, een glasverzekering, een inbraakverzekering, een autoverzekering – eigenlijk kun je bijna alles verzekeren, maar dat hoeft natuurlijk niet. Welke verzekeringen je afsluit, hangt af van je persoonlijke situatie, de risico’s die je loopt en het nut van de verzekering.

Daarnaast zijn sommige verzekeringen noodzakelijk of zelfs verplicht.

Zorgverzekering

Iedereen is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Deze verzekering verzekert je tegen ziektekosten, zoals kosten voor medische hulp, een ziekenhuisopname, huisartsbezoek en medicijngebruik. Voor mensen met een laag inkomen is er een tegemoetkoming in de kosten voor de zorgverzekering: de zorgtoeslag.

Kinderen zijn tot hun achttiende jaar gratis meeverzekerd in je eigen polis. Vanaf 18 jaar is een zelfstandige zorgverzekering nodig. Je kind kan dan ook zorgtoeslag aanvragen.

Aansprakelijkheidsverzekering particulieren

Een aansprakelijkheidsverzekering, of WA-verzekering, verzekert je voor onbedoelde schade en schuld. Ongelukjes zitten tenslotte in een klein hoekje. Ook jongeren kunnen onbedoeld dingen kapotmaken of schade toebrengen. Je kind kan in een cadeauwinkel een kristallen vaas omstoten, of per ongeluk een laptop van een ander laten vallen. Soms kunnen de kosten om de schade te dekken hoog oplopen en daarom is het verplicht om voor jezelf en je kinderen een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Kinderen tot 27 jaar zijn, onder voorwaarden, meeverzekerd.

Verzekering voor de scooter, brommer of auto

Jongeren die een scooter of brommer hebben, of een auto kopen nadat ze hun rijbewijs hebben gehaald, zijn verplicht daar een verzekering voor af te sluiten.

Meer informatie

Op de website van het Nibud vind je meer informatie over noodzakelijke verzekeringen.

Trefwoorden A-Z