Of bel naar het telefonisch spreekuur, dagelijks tussen 9-11u en 16-17u
078 - 770 81 81

uit huis, op eigen benen

Particuliere kamerhuur

Veel jongeren huren een kamer van een particuliere verhuurder. Deze huisbazen bezitten vaak meerdere studentenhuizen. Als studenten kans willen maken op een kamer in een studentenhuis, moeten ze meestal hospiteren. Dat wil zeggen dat je een afspraak maakt met de bewoners van het huis om kennis te maken en de kamer te bekijken. De bewoners maken op de hospiteeravond een keuze uit meerdere kandidaten voor de beschikbare kamer.

Woningcorporaties

Naast particuliere verhuurders zijn er ook grotere woningcorporaties die zich bezighouden met studentenhuisvesting. Deze corporaties moeten zich aan de wet- en regelgeving van de gemeente houden waar zij hun woonruimtes verhuren. Hier wordt uiteraard ook op gecontroleerd.

Puntensysteem

Woningcorporaties werken vaak met een puntensysteem als er een lange wachtlijst is met studenten en werkende jongeren die een woonruimte zoeken. Hierdoor kan het soms wel vier tot acht jaar duren voordat je iets toegewezen krijgt.

Huurprijzen

Studentenkamers zijn duur. Hoe groter de kamer en hoe dichter bij het centrum, hoe hoger de huur. Daarbij is er een tekort aan studentenkamers waardoor de huurprijzen stijgen. Er zijn wettelijke maximumbedragen vastgesteld. Deze bedragen kunnen per gemeente verschillen. Het is wel lastig om een huisbaas te verplichten de huur te verlagen, omdat er genoeg andere studenten zijn die de hoge huur wel willen betalen.

Huisraad en inboedel

Heeft je kind eenmaal een leuke studentenkamer gevonden, dan kan het verhuizen. Het is verstandig om ruim voor die tijd al samen te beginnen met het bij elkaar zoeken van wat je kind nodig heeft. Hierbij kun je denken aan pannen, borden, bestek, een bank, een bed, een televisie en ander huisraad.

Trefwoorden A-Z