Of bel naar het telefonisch spreekuur, dagelijks tussen 9-17u
078 - 770 81 81

seksuele geaardheid

Seksuele voorkeur

Je kind kan heteroseksueel, homoseksueel, lesbisch of biseksueel zijn.

Tussen de 12 en 14 jaar voelen jongeren zich vaak voor het eerst seksueel aangetrokken tot anderen. Het is lastig na te gaan hoeveel jongeren zich op deze leeftijd aangetrokken voelen tot seksegenoten. Ze moeten hun gevoelens eerst zelf accepteren voordat ze ervoor uit kunnen komen. De meeste jongeren weten tussen hun veertiende en zeventiende jaar wat hun seksuele voorkeur is. Het duurt dan weer een tijdje voordat homoseksuele en biseksuele jongeren dit ook aan anderen vertellen.

Uit de kast

Als je er openlijk voor uitkomt dat je homoseksueel of biseksueel bent, kom je ‘uit de kast’. Sommige ouders schrikken ervan of moeten eraan wennen als hun kind uit de kast komt, terwijl andere het vermoeden al hadden dat hun kind homoseksueel is. Voor kinderen is het vaak een grote stap om dit te vertellen. Vaak zijn ze bang voor de reacties van hun familie en vrienden. Je kunt het als een positief teken beschouwen als je kind het je durft te vertellen. Het geeft aan dat hij of zij je vertrouwt.

Hoe reageer je?

Als ouders heb je een persoonlijke opvatting over wat ‘goed’ is. Het kan bijvoorbeeld binnen je eigen stelsel van normen en waarden passen dat seks gekoppeld is aan liefde en intimiteit, dat het de voorkeur heeft om een langdurige relatie op te bouwen en dat uit zo’n relatie kinderen voortkomen. Als je kind je in vertrouwen heeft genomen over zijn of haar seksuele voorkeur, probeer dan zo min mogelijk vooroordelen te hebben. Je kunt je oriënteren en je mening misschien aanpassen met hulp van de informatie van het COC.

Zorgen

Misschien maak je je zorgen over het feit dat homoseksualiteit niet overal in de maatschappij geaccepteerd wordt. Je kind kan in sommige kringen niet alleen uitgesloten worden, maar zelfs bewust slecht behandeld en soms mishandeld. Religieuze opvattingen zijn vaak in tegenspraak met wetenschappelijke bevindingen. In sommige religieuze kringen wordt bijvoorbeeld beweerd dat ‘homoseksualiteit een ziekte is’ die ‘met therapie wel overgaat’, of dat ‘homo’s ervoor kiezen’. Het is allemaal niet waar; dat is wetenschappelijk bewezen.

Trefwoorden A-Z