Of bel naar het telefonisch spreekuur, dagelijks tussen 9-17u
078 - 770 81 81

ohjee of ohja - seks!

De seksuele ontwikkeling van kinderen loopt door tot hun achttiende jaar, en soms ook nog wel langer. Ieder kind ontwikkelt zich in zijn of haar eigen tempo.

Lichamelijke veranderingen

In de prepuberteit en de puberteit ontwikkelen de geslachtshormonen zich. Bij meisjes begint dit ongeveer twee jaar eerder dan bij jongens. Jongens en meisjes krijgen seksuele gevoelens en ontdekken zelfbevrediging.

Het is belangrijk dat je tijdens het opgroeien van je puber aandacht besteed aan de seksuele opvoeding.

Seksuele ontwikkeling bij meisjes

  • Meisjes krijgen borsten als ze gemiddeld 10 of 11 jaar zijn, maar soms ook al eerder.
  • Ze krijgen oksel- en schaamhaar als ze gemiddeld 11 jaar zijn.
  • De meeste meisjes worden voor het eerst ongesteld tussen de 10 en 15 jaar.
  • Tussen hun vijftiende en achttiende jaar kunnen hun borsten nog wat groter worden en hun heupen wat breder.

Seksuele ontwikkeling bij jongens

  • De meeste jongens krijgen een eerste zaadlozing tussen hun elfde en zestiende jaar.
  • Gemiddeld zijn jongens 14 jaar als de groei van oksel- en schaamhaar begint. Op die leeftijd begint ook de baardgroei.
  • De stem van een jongen wordt meestal lager als hij ongeveer 16 jaar is. Dit heet ‘de baard in de keel krijgen’.

Ontdekkingstocht

Tussen de 12 en 15 jaar zijn de meeste jongens (87 procent) en meisjes (94 procent) wel eens verliefd geweest. Ze doen ervaringen op met zoenen en strelen onder de kleren. Daarnaast ontdekken jongeren op deze leeftijd soms hun seksuele voorkeur. Soms gebeurt dat later.

Tussen de 15 en 18 jaar gaan jongeren verder met het experimenteren met relaties en seks. Veel jongeren krijgen voor het eerst een vaste relatie. Anderen houden er losse contacten op na. Jongeren krijgen ook meer seksuele ervaring: ze gaan verder dan alleen zoenen en strelen. De helft van de jongeren van 17 jaar heeft ervaring met geslachtsgemeenschap. Ze weten nu (meestal) duidelijker of ze heteroseksueel, homoseksueel of biseksueel zijn.

Masturberen is normaal

Het is volkomen normaal dat je kind seksuele gevoelens ontwikkelt. Masturbatie is hierbij heel gewoon. Op deze manier leren kinderen hun eigen lichaam kennen en leren ze wat ze wel of niet lekker vinden. Het is ook een vorm van ontspanning. Het is belangrijk dat je kind weet dat dit normaal is en dat het zich hier niet voor hoeft te schamen. Als je je kind seksuele voorlichting geeft, kun je het onderwerp masturbatie hier ook bij betrekken.

Meer informatie

Informatie over seksualiteit, maagdelijkheid, maagdenvlies en maagdenvliesherstel is onder andere te verkrijgen op de website van Sense en op de website van Rutgers WPF. Voor advies kun je samen met je dochter ook terecht bij de GGD. Artsen en andere hulpverleners hebben geheimhoudingsplicht: zij zullen niet aan derden vertellen bij wie ze een maagdenvliesoperatie hebben gedaan.

Trefwoorden A-Z