Of bel naar het telefonisch spreekuur, dagelijks tussen 9-17u
078 - 770 81 81

make-up, kleding, gadgets, help

Groepsgedrag

Met hun uiterlijk laten pubers zien bij welke groep ze horen, of bij welke groep ze niet willen horen. De ene groep kleedt zich anders en gedraagt zich anders dan de andere. Om bij een groep te horen, moet je de juiste kleding dragen en het juiste haar hebben. Een puber doet er alles aan om erbij te horen.

Uiterlijk en mode

Ook reclame, mode en idolen hebben invloed op het uiterlijk van je kind. Veel pubers zijn bezig met mode. Ze ontdekken ook dat ze een eigen smaak hebben. Dit ontdekken ze door kleding uit te proberen in groepen en met vrienden. Zo komen ze erachter waar ze zich het best bij voelen.

Vind je de kleding of haardracht van je kind niet mooi? Dat maakt tieners niets uit. Zij hebben liever dat jij het niet mooi vindt dan dat hun vrienden het niet mooi vinden! Met hun kleding en haar kunnen ze zich ook afzetten tegen hun ouders of tegen de maatschappij.

Jongeren zijn vaak heel modebewust en trendgevoelig. Meisjes experimenteren soms op jonge leeftijd al met kleding en make-up en ook jongens raken op een gegeven moment geïnteresseerd in mode.

Make-up        

Sommige meisjes kopen van hun zakgeld oogschaduw en mascara en beginnen daarmee te experimenteren. Meestal is dit onschuldig en hoort het bij het ouder worden. Wil je liever niet dat je dochter (te veel) make-up gebruikt, dan is het verstandig om hier samen duidelijke afspraken over te maken.

Make-up en acne

Jongeren hebben vaak last van acne (jeugdpuistjes). Jeugdpuistjes worden veroorzaakt door hormonale schommelingen in het lichaam. Huidverzorging is belangrijk om jeugdpuistjes te voorkomen of sneller te laten genezen. Make-up is niet goed voor de huid. Hierdoor raken de poriën verstopt, waardoor acne verergert.

Mode

Mode is voor de meeste jongeren belangrijk. Ze zijn op zoek naar hun eigen identiteit en door hun kleding kunnen ze hun zelfbeeld vaststellen. Met een specifieke kledingstijl, in de juiste kleuren en met speciale accessoires, geven ze aan dat ze bij een bepaalde sociale groep horen. Meestal hoort daar ook een aparte muziekstijl bij. Zeg niets vervelends over hun kleding, want hoe ze zich willen kleden is hun keuze. Ze mogen hun eigen smaak hebben. Die hoeft niet overeen te komen met de jouwe.

De modewereld

De modewereld draagt een schoonheidsideaal uit waarin vrouwen slank en mooi moeten zijn. Natuurlijk is lang niet iedereen slank en mooi. Jonge meisjes kunnen daardoor een vertekend vrouwbeeld krijgen. In het uiterste geval ontwikkelen ze eetstoornissen om aan deze idealen te kunnen voldoen. Als je denkt dat je dochter te weinig eet en ondergewicht heeft, is het raadzaam om hulp in te schakelen via je huisarts.

 

De gouden regel: eerst je huiswerk af

Hanteer als gouden regel dat het huiswerk eerst af moet zijn, voordat er met media gespeeld wordt. Gebruik eventueel software om het gebruik van de computer te beperken tot schoolwerk.

Hoe vaak, wanneer en hoe lang?

Spreek af hoe vaak, wanneer en hoe lang je puber mag gamen (tv-kijken of computeren) en help hem of haar zich aan die afspraak te houden. Een kind dat 'in' het spel zit, weet namelijk echt niet meer hoe lang het bezig is. Stel bijvoorbeeld een tijdklok in met software die dat kan.

Houdt je kind zich aan de afspraken? Geef dan regelmatig een complimentje.

Bedenk van te voren een passende maatregel

Houdt je puber zich niet aan de afspraak? Bedenk dan van te voren een passende maatregel die je ook duidelijk aankondigt.

Let erop dat de maatregel uitvoerbaar is. ‘Een week geen internet’ is meestal niet uitvoerbaar bij een puber die het internet ook voor huiswerk nodig heeft.

Tip: volg de richtlijn mediagebruik pubers

Volg bij het stellen van regels en grenzen ook de richtlijn voor het mediagebruik van pubers.

Trefwoorden A-Z