Of bel naar het telefonisch spreekuur, dagelijks tussen 9-17u
078 - 770 81 81

geldzaken

Wat kost een tiener eigenlijk en met welke kostenposten krijg ik te maken?

Duidelijk is dat opgroeiende kinderen veel kosten met zich meebrengen. Dit gedeelte van de site zet een aantal belangrijke kostenposten op een rijtje.

Overheid

De overheid draagt op verschillende manieren bij aan de opvoeding in de vorm van toeslagen en tegemoetkomingen.

Zakgeld, sparen en schoolgeld

Hoe leer je je kind omgaan met geld? Hoeveel zakgeld of kleedgeld geef je je kind? Wie betaalt de telefoon? Wat is een ouderbijdrage? Verder wil je misschien voor je kind sparen voor later. Het is ook handig om te weten voor welke schoolkosten je komt te staan. Als je kind graag zelf geld wil verdienen, kan dat door het vinden van een baantje of vakantiewerk.

De uitgaven van je kind

Hoeveel zak- of kleedgeld je kind nodig heeft, wordt duidelijk als je samen even alle uitgaven op een rij zet. Denk bijvoorbeeld aan toiletartikelen, make-up, cadeautjes, entreegeld voor feesten of de disco, schoenen en kleding. Je kunt overleggen welke dingen echt nodig zijn en welke minder van belang zijn. Denk ook aan de kosten van een mobieltje.

Afspraken maken over zakgeld

Wanneer je jongeren zakgeld of kleedgeld geeft, is het belangrijk om afspraken te maken over het bedrag, wanneer je het geeft, waar ze het aan mogen uitgeven en wanneer ze een verhoging krijgen.

Maak een lijstje waarop je de afspraken vastlegt over wat je kind van het zak- en kleedgeld moet betalen en welke uitgaven jij betaalt. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken dat jij de schoolspullen betaalt. Misschien is het handig dat je ook aangeeft welke kleding je kind van het kleedgeld moet betalen. Denk bijvoorbeeld ook aan sportkleding.

Leerproces

Je hoeft niet mee te gaan in alle financiële wensen van je tiener! Houd zeker rekening met wat je kunt missen en bedenk tegelijk aan welk budget je je kind wilt laten wennen. Als het straks zelfstandig is, zullen de bomen ook niet tot aan de hemel groeien. Je eigen kledingbudget beheren is een goede manier om leren omgaan met beperkte middelen.

Zakgeld en kleedgeld helpen je kind te leren omgaan met geld. Dat betekent:

 • met een beperkt, vast bedrag een bepaalde periode leren overbruggen;
 • wensen kunnen afstemmen op inkomsten;
 • keuzes maken tussen wat nodig is en wat je graag zou willen.

Te weinig zakgeld?

Grijp niet onmiddellijk in als er onverantwoorde uitgaven worden gedaan. Natuurlijk kan het gebeuren dat je kind eens iets duurs koopt dat niet direct nodig was. Hier leren kinderen eigenlijk alleen maar van. Door te leren omgaan met dit soort fouten, kunnen jongeren voorkomen dat ze later door een verkeerde keuze in financiële problemen raken.

Als kinderen vaker geld tekortkomen, zouden ze hun zakgeld of kleedgeld kunnen aanvullen met verdiensten uit een bijbaantje. Daarbij kunnen ze natuurlijk ook sparen voor iets duurs.

De gouden regels

 1. Zakgeld en kleedgeld zijn vaste bedragen.
 2. Je geeft het geld op een vast tijdstip.
 3. Je maakt afspraken over de besteding. Wat moet je kind ervan kunnen betalen?
 4. Zakgeld en kleedgeld worden niet gebruikt als straf of beloning.

Meer informatie over zakgeld, kleedgeld en belgeld vind je op de website van het Nibud. Hier vind je ook een filmpje over financiële opvoeding in de praktijk.

Spaarrekening

Een bankrekening is bedoeld om uitgaven van te betalen, een spaarrekening om te sparen. De meeste banken geven bij een jongerenrekening rente over het spaarbedrag. Bij veel banken kun je de rekening van je kind koppelen aan je eigen rekening en de internetbankieromgeving. Zo houd je overzicht. Dit kan tot je kind 18 jaar is. Op een jongerenrekening kan je kind nog niet roodstaan, dit mag pas vanaf 18 jaar.

Zelf pinnen

Jongeren mogen vanaf hun 12e jaar een pinpas gebruiken. Leer je kind veilig pinnen. Dit betekent:

 • Houd de pincode geheim
 • Bewaar de pincode nooit samen met de bankpas
 • Zorg dat niemand meekijkt bij pinnen
 • Laat je niet afleiden bij het pinnen
 • Leen je pincode en pinpas nooit aan anderen uit, ook niet aan vrienden en klasgenoten

Voorkom dat je kind wordt gebruikt als geldezel. Tegen een beloning geeft de jongere dan zijn pincode en pinpas af. Criminelen storten dan gestolen geld op de bankrekening van de jongere, wat er vervolgens door de crimineel weer wordt afgehaald. De crimineel blijft onzichtbaar, maar de jongere is het slachtoffer. Hij is medeplichtig aan criminele activiteiten en moet het gestolen geld terugbetalen en kan in de toekomst niet meer zo makkelijk ergens een bankrekening openen.

Je leest meer over geldezels op Pasopjepas.nl.

Zelf bankieren

Vanaf 15 jaar mogen kinderen zelf gaan internetbankieren. Help je kind in het begin daar bij. Zorg dat het weet waar je op moet letten als je inlogt en hoe je er op een veilige manier je saldo kan controleren en betalingen kan doen. Zorg dat je kind veilig internetbankiert:

 • Geef nooit inlogcodes en wachtwoorden aan anderen
 • Let goed op of de inlogprocedure is zoals je gewend bent

Er zijn veel internetcriminelen aanwezig die de website van de bank namaken of emails versturen alsof ze door de bank gestuurd zijn. Zo proberen ze bij de rekening van mensen te komen om vervolgens het geld eraf te kunnen halen. Als ouder is het wel verstandig om de pincode, inloggegevens en wachtwoorden van je kind te kennen.

Het is verstandig dat je kind regelmatig, op een vast moment, het saldo controleert. Hierdoor houdt je kind overzicht over zijn inkomsten en uitgaven.

Let op! Studiefinanciering gaat veranderen

Het kabinet wil de basisbeurs voor nieuwe hbo- en wo-studenten vanaf het studiejaar 2015-2016 vervangen door een sociaal leenstelsel. Hoe dit er uit komt te zien is nog niet duidelijk. Bedoeling is dat de aanvullende beurs blijft bestaan.

Studenten OV-chipkaart

Studenten kunnen kiezen tussen een weekkaart of een weekendkaart. Let op! Het kabinet is van plan de Studenten OV-chipkaart te vervangen door een voordeelurenkaart of een "alternatief reisarrangement", waarmee studenten met korting kunnen reizen in plaats van gratis. Of dit doorgaat, is nog niet bekend.

Kijk ook eens bij:

 • DUO.nl - voor  meer informatie over alles wat met studeren en studiefinanciering te maken heeft.
Trefwoorden A-Z