Houd je kind veilig op het internet

Houd je kind veilig op het internet

Sinds 6 februari 2004 is het elk jaar op de tweede dag van de tweede week van februari tijd voor Safer Internet Day. Dit jaar is dit op dinsdag 7 februari 2023. Safer Internet Day (SID) is een initiatief van de EU en vestigt aandacht op actuele online problemen voor veiliger internetgebruik. Van cyberpesten tot blootstelling aan ongepast content op sociale netwerken en het beveiligen van de digitale identiteit, er is genoeg wat extra oplettendheid verdiend. Laten we kijken wat dit voor jouw kind inhoudt. 
 

Safer Internet Day (SID) voor je kind

Safer Internet Day bevordert een veiliger en verantwoordelijker gebruik van online technologie door kinderen en jongeren over de hele wereld. Dit is wel nodig, want in het moderne leven kunnen we nagenoeg niet meer zonder internet. Bijna elke dagelijkse taak kan nu online worden geïntegreerd in een huishouden dat barst van de slimme apparaten. Ook voor en door je kind!

Klinkt leuk en aardig, maar hoe meer accounts en apparaten je online hebt, hoe groter de kans is dat criminelen of andere kwaadwillenden toegang krijgen tot persoonlijke informatie. Dit zet de deuren wagenwijd open voor misbruik, bijvoorbeeld chantage of kidnapping. 
 

Veilig op internet

Cyberbeveiliging is essentieel voor het beschermen van jezelf en je kinderen tegen ongeoorloofde toegang of misbruik. Vandaar dat er een aantal tips zijn om internetveiligheid op een hoger niveau te krijgen. Hier komen ze voor je kids:

 1. Sta gebruik van het internet op apparaten alleen toe bij ouderlijk toezicht
 2. Zorg ervoor dat je vanaf je eigen apparaat mee kunt kijken op het scherm van je kind
 3. Schakel inhoudsfilters in op mobiele telefoons en zoekmachines
 4. Gebruik desnoods speciaal ontworpen zoekmachines voor kinderen 
 5. Bekijk video's of andere grafische beelden voordat kinderen ze mogen bekijken
 6. Wees op je hoede voor spelletjes of fora met ingebouwde chatfuncties
 7. Weet met welke vrienden je kinderen contact hebben
 8. Leg je kinderen uit waarom niet online met vreemden te praten
 9. Zorg ervoor dat je kinderen bewust zijn van de online gevaren
 10. Controleer de hoeveelheid online tijd van je kind
   

Houd het luchtig

Het internet kan een geweldig hulpmiddel zijn voor je kind om te leren en zich te vermaken. Toch barst het ook van de afbeeldingen, video’s en informatie die niet geschikt zijn voor de ogen van kinderen. Het is belangrijk om hier bewust van te zijn, maar hier niet in door te slaan. Probeer niet altijd alles te controleren. Toets het vertrouwen dat jij je kind geeft. Neem gewoon basis veiligheidsmaatregelen zoals hierboven benoemd, monitor het internetgebruik van je kids en praat over de mogelijke gevolgen van onveilig internetgebruik.

Op de website van de Safer Internet Day kun je naar het Nederlandse centrum voor tips en lesmateriaal. Ook lees je hier de verslagen van voorgaande edities van Safer Internet Day die vorige jaren zijn georganiseerd.