Is mijn kind anders? Testen kan helpen

test

Je ziet al een tijdje dat jouw kind zich anders gedraagt dan andere kinderen. Misschien vindt jouw kind veranderingen lastig, of misschien gedraagt het zich anders in groepen dan andere kinderen. In een gesprek op school zegt de leerkracht: "Misschien is het slim om je kind te laten testen". Ineens sta je voor een moeilijke beslissing: wel of niet laten testen?

Het idee dat je kind door het leven moet gaan met een ‘stempel’ zoals ADHD of autisme kan beangstigend zijn. Je vraagt je af of dit invloed heeft op het zelfvertrouwen van je kind, of het de kansen in de toekomst zal beperken. Maar wat als we die labels eens op een andere manier bekijken?

1. Het begrijpen van je kind

Een test kan laten zien waarom sommige dingen voor jouw kind moeilijker zijn dan voor andere kinderen. Als je begrijpt hoe jouw kind de wereld ziet, kan dat je helpen om andere keuzes te maken over hoe jullie samen elke dag dingen doen. Je kunt samen afspraken maken voor thuis en voor op school. Zo maak je het voor jullie allebei makkelijker.

2. Op maat gemaakte ondersteuning

Door te weten wat er aan de hand is met je kind, kun je beter omgaan met moeilijke situaties. Ook op school kunnen aanpassingen gedaan worden, waardoor je kind beter kan werken. Aanpassingen in het leerplan, lesmethoden, of zelfs de klasomgeving kunnen heel belangrijk zijn voor je kind.

3. Verminderen van boosheid

Veel kinderen met een aandoening die niet getest zijn voelen zich vaak niet begrepen of boos. Een testuitslag kan dit gevoel van eenzaamheid verminderen. Ook helpt het hen om te begrijpen dat ze niet alleen zijn in hun ervaringen.

4. Hulp krijgen

Als je kind een officiële test heeft gedaan, kan het goede hulp en steun krijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan medicijnen of therapie. De juiste hulp kan een groot verschil maken in het gedrag en humeur van je kind.

5. Beter met elkaar omgaan

Als je weet waarom je kind zich anders gedraagt, kun je samen leren hiermee om te gaan. Je kunt je kind leren te accepteren hoe hij of zij in elkaar zit en hoe je dit juist op een goede manier kunt gebruiken. Kan je kind zich bijvoorbeeld moeilijk concentreren in de klas? Probeer eens om het in het weekend wat rustiger aan te doen. Of vraag aan de leerkracht of je kind even naar de gang mag als het te druk is in de klas. 

In gesprek blijven

Het is belangrijk om te praten met je kind, met de leerkracht op school en misschien zelfs met een psycholoog. Vraag wat je kind nodig heeft om zich goed te voelen. Bespreek dit op school, en maak aanpassingen waar dat kan. Door samen te werken kun je ervoor zorgen dat je kind gelukkig opgroeit.

De beslissing om je kind te laten testen op een bepaalde aandoening is nooit makkelijk. Maar door de mogelijke voordelen te herkennen, kun je een goede keuze maken voor je kind. Onthoud dat een diagnose kan helpen de problemen van je kind te begrijpen. Door hier oplossingen voor te zoeken kun je je kind helpen om zich beter te voelen thuis en op school.